Spring naar inhoud

Beschikbare en passende zorg in een krachtig netwerk

Beschikbare en passende zorg in een krachtig netwerk

Het zorglandschap gaat de komende acht à tien jaar echt veranderen. Men verwacht een explosieve stijging van patiënten doordat mensen nu eenmaal steeds ouder worden. Tegelijk zijn er minder mantelzorgers en minder zorgmedewerkers. Om de zorg beschikbaar te houden, kunnen we dus niet blijven doen wat we altijd deden. We móéten de zorg anders organiseren. 

Ziekenhuisverplaatste zorg
Het WZA heeft in 2023 hard gewerkt aan zogenaamde “ziekenhuisverplaatste zorg”. Het streven binnen ziekenhuisverplaatste zorg is om de juiste zorg op de juiste plek te geven en het optimaliseren van de capaciteit en kwaliteit in de keten. Hierbij ontstaat er een verschuiving van zorg naar de meest geschikte locatie. Dichtbij als het kan, verder als het moet. We focussen ons hierbij op het ontwikkelen van integrale zorg op basis van zorgpaden. We creëren een omgeving waar patiënten met geriatrische problematiek medisch specialistische zorg in de acute fase ontvangen terwijl er gelijktijdig wordt gewerkt aan functiebehoud (door vroege revalidatie) en herstel. Zo houden wij ruimte in het WZA. Dit gebeurt nu al succesvol bij de revalidatie na een heup -en knieoperatie. De komende jaren gaan we samen met de VVT onderzoeken of dit ook bij andere vakgroepen mogelijk en wenselijk is, en wat de impact op de VVT is. Altijd met als onderliggende vraag “waar krijgt de patiënt de beste zorg?”. Het tweede deel van deze doelstelling is ‘passende zorg’. De patiënt krijgt wat hij nodig heeft en wat bewezen goed werkt. In een eerlijk gesprek met de patiënt kan, bijvoorbeeld, ook besloten worden dat het beter is om een operatie nog even uit te stellen. Of om enkel nog palliatief te behandelen. Daarover samen beslissen in de hele keten van zorg, beginnend bij de huisarts, wordt nog belangrijker dan het nu al is.

Samenwerking in de keten
Wij kunnen dit niet alleen en werken al jaren nadrukkelijk samen met onze ketenpartners in de regio. Het WZA heeft de ambitie om dé verbinder in de regionale zorgketen te zijn. Dit betekent onder andere het intensiveren en uitbreiden van samenwerking met de zorgpartners in de regio. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is een van de partners van Samen Zorg Assen (SZA). Het netwerk SZA is actief in noord en midden Drenthe en bestaat uit vijftien organisaties waaronder regionale zorginstellingen, huisartsen en gemeenten. SZA legt verbindingen in het regionale (zorg)netwerk en ís de verbinding tussen de verschillende ketenpartners. De organisaties werken samen aan verbetering van de zorg door bijvoorbeeld in te zetten op coördinatie van ketenzorg, nachtzorg en versterking in de eerste lijn. Maar ook door in te zetten op de zelfredzaamheid van inwoners en het voorkomen van zorg. Doordat SZA er is, we elkaar kennen en vertrouwen hebben we een podium gecreëerd voor de programma’s “Hart voor Elkaar” en “Herstelgerichte zorg”. 

Onze al eerdergenoemde programma’s “Herstelgerichte zorg” en “Hart voor Elkaar” zijn belangrijke pijlers die in 2023 afgetrapt zijn, en waar we de komende jaren verder in gaan ontwikkelen. We hebben in 2023 een aantal concrete doelen afgesproken met de zorgverzekeraars. Zo hebben wij alle heropnames gestabiliseerd, dit betekent dat ondanks een groeiende zorgvraag het aantal heropnames stabiel is gebleven. Ook hebben wij afgesproken dat een totaal van 120 patiënten direct doorgeplaatst worden vanaf onze SEH naar VVT, GGZ en ELV-instellingen in de regio om zo op enkel de noodzakelijke medisch specialistische zorg plaats te laten vinden binnen een zo kort mogelijke tijdspanne op de SEH. Door triage en samenwerkingsafspraken met ketenpartners voorkomen we zo ziekenhuisopnames van patiënten zonder medisch specialistische vraag en borgen we continuïteit en kwaliteit van zorg (ook in de avond-, nacht- en weekenduren). Deze opdracht is geslaagd dankzij de goede samenwerking in onze keten.

Transmurale samenwerking huisarts-medisch specialist

Het WZA werkt actief samen met huisartsen in de regio. Er is een transmuraal coördinator die de medisch specialisten van het WZA en huisartsen in de regio ondersteunt bij hun samenwerking. Zo worden er bijvoorbeeld transmurale werkafspraken gemaakt. Een mooi voorbeeld van 2023 is de werkafspraak communicatie. Dit is de eerste werkafspraak waar niet alleen alle huisartsen in de regio bij betrokken zijn maar ook alle medisch specialisten van het ziekenhuis.  

Versie:
v6.2.23

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report